Usein kysyttyä ilmalämpöpumpuista

1. Miksi hankkia ilmalämpöpumppu ?

VAST: Sillä säästää lämmityskuluissa (katso esimerkki laskelma) ja lisäksi sillä on mahdollista levittää tulisijan antamaa lämpöä huoneistoon samalla puhdistaen sisäilmaa. Sitä voi myös käyttää viilennykseen sekä kosteuden poistoon.

2. Paljonko jäähdytys kuluttaa ja syökö se lämmityskautena kertyneen säästön ?

VAST: Kulutus riippuu siitä kuinka viileäksi sisäilman haluaa ja kuinka lämmintä ulkona on. Suuntaa-antavasti voi sanoa että jos ilmalämpöpumppua pidetään jäähdytyksellä koko kesäkausi (touko-elokuu) niin kulutus on luokkaa 200-300kW eli noin 20-30€ kun taas pitkän lämmityskauden säästöt voivat olla luokkaa 700-900€.

Energiaa säästävämpi käyttömalli on se että jäähdytystä käytetään ns. leikkaamalla pahin kosteus ja muutama aste huoneilmasta jonka jälkeen ilma tuntuu jo viileämmältä. Tuolla käyttömallilla riittää 2-3 tunnin käyttö hellepäivinä ja tunnin käyttö kuluttaa sähköä pumppumallista riippuen 5-15c/h. Mitä lähempänä sisä-ulkolämpötilaero on sitä paremmalla hyötysuhteella pumppu toimii. Kesällä tuo ero on reilusti alle 10 astetta ja talvella jopa 40 astetta.

3. Kuinka paljon sulanapitovastus vie sähköä / syö säästöä ja COP arvoa ?

VAST: Osassa COP arvo mittauksissa vastus on mukana ja osassa ei. MUTTA vaikka se ei olisikaan mittauksessa mukana niin sen kulutus on verrattain pieni verrattuna pumpulla saatuun säästöön. Oletetaan että vastus on koko ajan päällä siis 24h*365vrk * 50W = 438kWh (n.44€/vuosi).

Vastuksen ohjauksella (termostaatti, logiikka) eli vastus on päällä vain kun on tarpeellista saadaan vuosikulutus tippumaan luokkaan 50kWh eli kustannus on noin 5 €/vuosi.